test
test
Affy Language switcher

Publisert den 10. mars, 2015 | av Kristian Haraldsen

0

De beste løpemulighetene i Ås

Ikke løp til og fra pumpehuset, runde på runde på Storebrand eller timesvis på en mølle i GG-hallen. Tuntreet viser deg de virkelig gode alternativene til løpeturer her på Ås!

Tekst og foto: Thomas Ruud

Ved første øyekast er kanskje Ås et litt flatt og kjedelig sted, men så feil kan en faktisk ta. Man ser faktisk ikke alt fra riksvei 152 gjennom sentrum! Det finnes mange flotte utsiktspunkt, perfekte stier å løpe på, og svært flotte turdestinasjoner. Det er hovedsakelig tre kjerneområder som kan brukes til tur og trening i Ås. I sør har vi Vardåsen, i øst (over jernbanen) finnes Eldorskogen, og nordover har vi Nordskogen og Årungen øst.

Med den gratis treningsapplikasjonen Endomondo kan du holde deg oppdatert over statistikk fra dine løpeøkter. Tuntreet har merket opp rutene for deg og du står en unnskyldning mindre fra å løpe deg i godt humør.

Eldorskogen er et fint område for dere som vil begynne å løpe i skogen. Det er lett terreng og svært gode stier. Ruta starter ved Ås ungdomsskole og går sørover. Den samme runden bruker orienteringsgruppa på sine mandagstreninger. Stiene er godt merka og om du tåler litt gjørme har du et rikt stinett å boltre deg i. Her vil du løpe gjennom alt fra tett granskog til åpne fururabber.

Eldorskogen    Eldorskogen

Bølstadrunden er en 10-km runde nordover. Du kan starte ved GG-hallen og løpe nordover mot barnehagen. På østsiden av barnehagen går en sti ned til Åsmåsan. Dette er et helt flatt område med høy gammal granskog. Videre nordover snirkler stien seg i skogflekker mellom jordene mot Bølstad gjenvinningsstasjon. Over en ny gangbru ved returanlegget snor stien seg vestover langs bekken mot Årungen. Det er da man kommer til høydepunktet ved løpeturen. Like før Årungen begynner bekken å meandere i et virkelig frodig område. Rik lauvskog, tette trekroner og jungelaktig vegetasjon gjør området rett øst for rostadioen til et eget Amazonas for NMBU-studentene.

Bølstadrunden Amazonas    Bølstadrunden kart

I sør, over prærien, finner man Vardåsen. Dette er et flott løpeterreng, og det er omtrent umulig å gå seg bort. I øst har du jernbanen og i vest møter du grusveien mot pumpehuset. Runden sørover er ca. 8 km fra Eplehagen. Denne ruta vil gi deg noen etterlengta bakker, særlig opp til toppen av Vardåsen sørfra. På toppen finnes en gammel bygdeborg fra folkevandringstida. Restene av steinpalisaden kan man se ved stien både nord- og sørfra.

Vardåsen    Vardåsen kart

God løpetur!

Skadeforebygging:
– Løp på mest mulig variert underlag og minst mulig på asfalt!
– Bruk flere par joggesko. Det er bedre med flere jevnt slitte par joggesko, enn et virkelig slitt par.
– Sko med for mye demping virker faktisk mot sin hensikt!


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑


Back to Top ↑