test
test
Affy Language switcher

Publisert den 11. april, 2018 | av Halvor Ekeland

Historien om Stentor

Stentor er den lille boken som omfatter noen hundre sanger som gjennom flere revisjoner skal oppsummere deler av Ås-historien gjennom sang. Lars Raaen leder oss gjennom det han kaller et “interaktivt møte” sammen med forsanger og tidligere IVARinne, Kaja Mathilde Heltorp. Etter en storslagen åpning med Ås-studentenes nasjonalsang “Jeg og’n Thorvald og Johannes” spilt av på grammofon blir vi gitt et dypdykk inn i historien om hvordan Stentor har blitt slik den er i dag. Raaen vil dog bemerke at de fleste detaljer og årstall især bør tas med en klype salt da noe kunnskap kan ha svunnet hen med tiden.  

 

Navnets opprinnelse 

Hvor navnet Stentor egentlig kommer fra er kanskje det de fleste umiddelbart vil stusse over. Her blir vi fortalt historien om Stentor fra gresk mytologi, som var en god tevler i å rope høyt med en røst tilsvarende 50 mann alene. Det er da parallellen til hvordan det stemmes i for full hals en sen bodegakveld at boken har fått sitt navn. Videre lærer vi om hvordan det runde bordet i bodegaen har sin opprinnelse i Stentorsang, hvor forsanger gjerne befant seg i midten med en sigarett og en øl i handa – for det var nemlig lov å røyke innendørs en gang i tiden.  

 

Har fulgt endringer i samfunnet 

Siste utgave av boken kom ut i 2014 under 150-årsjubileet til Samfunnet i Ås, og dette er syvende utgaven. Lars Raaen besitter selv et sjeldent eksemplar av førsteutgaven som sendes rundt så alle får se, med forbehold om returnering til sin rettmessige eier. Første utgave kom ut våren 1937, og var betraktelig slankere enn slik vi kjenner den i dag. Hagebrukskandidat Jens Roll-Hansen var den som satte det hele i gang, sammen med en utnevnt komité bestående av Knut Authen, Lars Mogstad og Jac, sammen med arkitekten Jo Lunde som stod for de fleste tegninger. Det er ikke mange slike eksemplarer igjen da tyskerne tok over Samfunnet under krigen og trolig tilintetgjorde mange av eksemplarene. Samtidig var studenttallet lite, og de fleste som gikk på Ås i 37 “… ligger nå under syv fot jord”.  

 

Videre får vi høre om hvordan nye utgaver har blitt utarbeidet i lys av nye behov for innhold. Andre utgaven, sammen med Tuntreet som så dagens lys i etterkrigsårene, og ble viktige kulturformidlere i etterkrigsårene som en viktig og skjør liten følgesvenn for studentene.  

 

Allsang uten promille 

Det går naturligvis ikke an å ha et arrangement om Stentor uten at det stemmes i, og denne søndagen var intet unntak. Nå skal det nevnes at lydnivået hos en edru forsamling i Cafè Klubben ikke helt kan måle seg med Bodegaen en onsdag kveld, eller Bohemen en hvilken som helst dag, men sang ble det uansett! Etter hver sang fikk vi supplementert med kontekst og historie bak de forskjellige visene som rangerte fra gamle svisker de fleste kjenner, til en rekke sanger i hvert fall ikke jeg har sunget i bodegaen før.  

 

Journalist: Ørjan Furnes
Fotograf:Merete Guldhav


About the AuthorBack to Top ↑


Back to Top ↑