test
test
Affy Language switcher

Publisert den 2. mai, 2018 | av Halvor Ekeland

0

Kuken som gikk duken

Det var en trist Administrerende Direktør som gikk ut på Loftets Kulturelle Altan (balkong) for å drikke vann, morgenen torsdag den 12. april. Det var rart å ikke kunne titte ned på den store trekuken lengre.

Kvelden før var han mer forbanna enn trist. Han omtalte i bodegaen gjerningen som ”forkastelig” og uttalte at han ikke visste hvor han skulle gjøre av seg, før
han la ut om både hærverk av SiÅs sin eiendom og tap av biomangfold

 

 

Den erigerte kuken var en hyllest til kvinnen og hennes kropp, eller ”Kulturobjektene” som Hankattene helst kaller det, forkortet ”Objekt”, forteller Ole-Andreas Stigsrud, Adm.Dirk. i Hankattforeningen st. 1902, dagen derp
å. Han forklarer kvinnenes tilnavn med at one night stands er noe Kulturelt (med stor K), og en sentral del av Hankattkulturen.

– Seriepenetrering er ukultur, legger Direktøren til i en bisetning. Videre forklarer han at det mannlige lemmet er et verktøy til penetrering, og den store trekuken utenfor Hankattloftet, der Hankattene bor, fungerte både som et symbol på verktøyet, samt et signal til forbipasserende om at ”her er det kuk å få.”

 

Den symbolske funksjonen var nok viktigere enn signalfunksjonen, sier nordmøringen. Kanskje en og anna nykomling ikke vil skjønne det lengre, grubler han, men han er ikke nevneverdig bekymret for at den fraværende trekuksignaliseringa vil gjøre at færre Kulturobjekter vil komme til loftet for å bli penetrert, eller ”få sine sju sekunder med Kultur”, som Hankattene gjerne kaller det. Symbolsk derimot, er det et stort tap for Hankattene. Ole-Andreas mimrer om hyggelige stunder der Hankattene har brukt trekuken til både ringkasting og pil- og bueskyting med kukhodet som blink. Vedrørende biomangfoldet forteller han at det pleide å vokse sopp midt i kukhølet.                                                                                Adm.Dirk. i Hankattforeningen st. 1902, 
– Den har nå mista sitt levested, sukker Direktøren.                                                                                                                                       Ole-Andreas Stigsrud

 

Hans ord til gjerningspersonene lyder som følger:
Hvis du er såå sjukt sugen på pikk så kom heller på Loftet, ikke gå rundt i trea og ta deg til rette.

Hvor selve kukhodet har blitt av vet ikke Direktøren enda. Noen rykter sier at den er kappa opp i småbiter og spredt rundt på campus. Hvorvidt dette stemmer eller ikke er uavklart. Om den dukker opp igjen er Ole-Andreas uansett bestemt på hva det skal brukes til:

– Den skal brennes i peisen under neste Kulturaften, så den kan gi oss en siste glede, forklarer han.

 

Hva skal skje med den gjenværende greina da?
– Det blir for dumt å lage en ny kuk. Den vil se for sturslig ut, forklarer han bestemt. Han er midlertidig ganske sikker i sin tale på at greina skal bli et nytt kunstverk, men forklarer ikke videre hva slags planer han og Hankattene har for den avstumpede greina.

At gjerningspersonene har krenket SiÅs sin eiendom, er ikke Ole-Andreas alene om å påstå, hærverkskommentarene satt løst hos både Hankatter og andre i bodegaen, timene etter hendelsen.

 

Einride Berg, administrerende direktør i SiÅs, ser midlertidig ikke slik på det. ”Nei,” svarer han kort og godt på spørsmål om han anser det som hærverk. Han avviser at han har tenkt å verken etterlyse de som kappa av kukhodet eller melde hendelsen til forsikringsselskapet – men han spøker med at det ville vært morsomt å se hva forsikringsselskapet isåfall ville gitt til svar.

 

Det var ikke allmenn munterhet da kuken ble til i utgangspunktet, forteller den daglige lederen. Kukskulpturen oppdaga han første gang da han var på befaring i studentbyen med en ekstern kontrollør. De ble begge nokså sjokkerte, men selv sier Einride at han syntes det var ganske morsomt, og gjorde aldri noen grep for å få kuken fjerna. Det gjorde heller ikke den opprinnelige greinkapperen, Henning Bruun, men han sier dette til Tuntreet:

«Jeg har undret meg mye over hvem som har stått modell, siden kuken var opp -ned. Så jeg vil oppfordre Hankattene til å undersøke sitt eget skræv noe bedre hvis de skal ha opp en ny skulptur.»

Historien om kuken

 

Hankattkuken på treet mellom Jubilo og avfallscontainerne på Pentagon ble kappa til i august 2013. I første omgang var det Henning Bruun i SiÅs som kappa den friske greina, da den begynte å vokse for nærme hus og vinduer. Skulpturen ble så utforma i forkant av Graskurs del 2, kort tid etter dette. Skulptøren var skogbrukerstudenten Jakob Lajos Volent, og han gjorde det på oppdrag fra daværende Hankatter. I betaling fikk han gratis øl resten av dagen.

 

 

Hvem gjorde det?

Helt fra sekund én etter nyheten spredde seg begynte bodegaen å spekulere i hvem som hadde gjort det og hvorfor. Det ble i bodegaen diskutert alt mellom at det var en prank gjort av rævnekarer eller X-Hankatter, til at det var en politisk aksjon med feministiske motiver, gjennomsnittlig med en overveiende helning mot sistnevnte.

 

En gjeng på seks-sju lite identifiserbare personer på snapchat-bilder i 22.40-22.45-tida er noe av det sikreste bevismaterialet Tuntreet kjenner til i saken. Ut fra disse bildene, og ut fra hva observatører har fortalt, der minst én av dem ut til å være mann – han som holdt motorsaga. Flere påpeker at kuttet er slurvete, og at vedkommende ikke ser ut til å ha peiling på saging. Uansett er han flinkere enn sin forgjenger: Hankattkuken er nemlig forsøkt kuttet ned før. Slik ser det i alle fall ut på merkene lenger ned på den avskjærte kuken, som visstnok ble observert allerede før påske.

 

Vedrørende valg av tidspunkt kan det være både tilfeldig og taktisk at en valgte å gjøre det på en onsdagkveld – et tidspunkt med store muligheter for god PR? Det var absolutt ikke det beste tidspunktet for anonymitet i alle fall, da en rekke studenter var på vors på Pentagon eller Samfunnet eller en plass mellom disse, som alle andre onsdager i parallellen. Likevel er det ikke usannsynlig at gjerningspersonene var opplyst om at Hankattene skulle være i IVARinn, like ved Sørhellinga, denne kvelden, og at Hankattenes fravær var det som satte aksjonstidspunktet. Under aksjonen ble Hankattene varslet om det som skjedde av venner, men de rakk ikke å komme tilbake før aksjonen var over.

Hankattdirektøren har ingen fingre å peke når han blir spurt om hvem han tror har gjort det, og gidder heller ikke å spekulere noe særlig i det.

 

Tuntreet har fått inn flere tips om både enkeltpersoner og organisasjoner som er mistenkte, med varierende begrunnelse og validitet. Alle enkeltpersoner er kontaktet og konfrontert. Maria Refsland er en av de kontaktede. Til Universitas-artikkelen Foreningslivet på Ås: Våpen, fyll og feminisme, som kom på trykk 8. mars i fjor, omtalte ho penisen som en av bakgrunnene for at ho var delaktig i oppstarten av Ås Feministiske Studenter høsten 2016: ”Jeg gikk forbi den erigerte penisen som er utenfor der Hankattene holder til hver dag, og jeg ble bare drittlei.” Men i likhet med alle andre enkeltpersoner som er kontaktet, avviser ho påstanden om at ho er involvert i nedkappinga.

Organisasjonene som ble kontaktet var Pikekoret IVAR og Ås Feministiske Studenter. Anne Hetzenberg, Bestyrerinne i Pikekoret IVAR, svarer dette til Tuntreet:

”Jeg har ingen bakgrunn for å kunne uttale meg om hvem som var involvert, da jeg ikke vet noe mer om hva som har skjedd enn det ryktene har fortalt meg.
Det stemmer at Pikekoret IVAR hadde Sangria med Hankattene i går, men dette ble arrangert i IVARinn og dermed kan jeg på ingen måte beskrive verken å ha sett eller hørt noe som helst. Hvis du er ute etter min personlige mening har jeg ingen interesse av å se en trekuk hver dag på vei til og fra skolen, så jeg gråter ikke akkurat over det som har skjedd. Som den rødstrømpa jeg er, og i riktig IVARånd, velger jeg heller å lage en limerick til foreningen som holder fast ved å tilbe peniser og omtaler kvinner som «objekter»;

En skulle tro at de snart forsto

Ikke gråt over det som ikke besto

Deres hovmod er altfor oppskrytt

Det er på tide å finne på noe nytt

Vi er ikke lenger i 1902

Uttalelsene til Anne er på vegne av henne selv, og ikke Pikekoret IVAR som helhet. Fra Ås Feministiske Studenter er det ikke én person som uttaler seg, de har ingen leder, men en koordinasjonsgruppe. Denne skriver til Tuntreet:

 

”Det er ikke Ås Feministiske Studenter som står bak kapping av trepenisen. Som dere sikkert vet har vi ved flere anledninger stilt oss kritiske til hvordan Hankattene fremstiller kvinner som «penetrerbare objekter», og har derfor full forståelse for at noen har ønsket å fjerne penisen. Men som sagt er dette ikke en aksjon som vi som organisasjon har tatt initiativ til.”

 

Tuntreet vil gjerne komme i kontakt med gjerningspersonene. Tips eller tilståelser mottas til tuntreet@samfunnetiaas.no. Det vil nok være av mmanges interesse å få oppklaring i de uløste spørsmålene:

  • Hva var motivet bak handlingen?
  • Skjedde det fordi det var en kuk, eller fordi det var en Hankattkuk?
  • Hvor er det blitt av kukhodet?

Tuntreet vil også dekke hva som skjer med stubben videre – følg med!


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑


Back to Top ↑