Ans.Red.

BOSTEDSLØSE I SPRENGKULDEN

Ans.Red.
BOSTEDSLØSE I SPRENGKULDEN

BOSTEDSLØSE I SPRENGKULDEN

Skrevet av Tobias Waage Bremnes, fylkestingsrepresentat Akershus Venstre og journalist i Tuntreet.

 
 

Et rotskudd er en meningsbærende tekst skrevet av et redaksjonsmedlem i Tuntréet og gir uttrykk for skribentens personlige meninger.

Gradestokken har bikket -23 °C, og jeg har nettopp vært på butikken og handlet middag for i kveld. Kulden ute er grufull, og ved hvert innpust kan jeg kjenne den stikkende smerten av den kalde luften langt ned i brystet mitt. Selv med hansker på så verker fingrene og leddene mine som kjennes ut som stive, frosne istapper.

Heldigvis for meg er kollektivet mitt like rundt hjørnet og jeg kan straks varme meg foran vedovnen vår. Likevel er det ikke alle som er like heldige som meg. Så mange som 3000 nordmenn vandrer nå rundt i denne sprengkulden uten ly og et varmt hjem å returnere til.

Tanken på alle de menneskene som nå er tvunget til å oppholde seg ute gjør meg utrolig vondt. Jeg sitter igjen med flere spørsmål. Hvem er disse menneskene? Hva er grunnen til at de ikke har et hjem, og hva er det vi som samfunn gjør for de av oss som er bostedsløse?

Sannheten er at vi gjør mye, men likevel altfor lite.

Da kulden herjet som verst tidligere i januar ble Oslo S holdt åpent for bostedsløse i byen. Ifølge Bane NOR var det 30 som overnattet på stasjonen natt til lørdag og søndag, samt en del folk på utsiden som ble tilbudt plass inne.

Til vanlig drifter Røde Kors og Kirkens Bymisjon et helårs overnattingstilbud for bostedsløse. Også Frelsesarmeen har et akuttilbud de nettene det er så kaldt at det medfører helsefare å overnatte utendørs. Dessverre er det ikke nok plass til alle, og flere titalls blir avvist daglig.

Selv om de gjør det beste de kan så har Røde Kors fått kritikk flere ganger for overnattingstilbudet deres. Årsaken er at systemet baserer seg på et lotteri der du må trekke riktig sjetong for å få kunne overnatte inne i varmen.

Trekker du grønn kan du sove inne, og om du trekker rød må du være ute. Siden det er tilfeldig om du trekker en rød eller grønn sjetong så er altså systemet ‘rettferdig’. Likevel evner ikke systemet å se enkeltmenneskene. Derfor ender også mennesker med helseproblemer å bli nektet adgang og blir nødt til å sove ute i kulden.

 
 

I 2019 utga NRK artikkelen ‘De hjemløse’. Der delte de blant annet historien til et eldre ektepar. Mannen hadde helseproblemer, og dersom han trakk rød sjetong og kona grønn så valgte hun å sove ute sammen med han for å passe på han. De som ikke får et sted å sove inne er nødt til å finne andre løsninger. Om sommeren skulle nok mange gjerne sovet i en park, men dette ble ulovlig i Oslo i 2013. Derfor må mange ty til å sove i alt fra offentlige toaletter til under tungt trafikkerte veier. Et populært sted er mellom kampesteinene under T-banestasjonen på Sinsen. Jeg mener dette er uverdig og hjerterått.

Ikke bare har vi et moralsk ansvar for å bedre livssituasjonen deres, men også et juridisk ansvar. Kommunene er pliktige jfr. sosialtjenesteloven § 27 til å finne midlertidig botilbud for dem som ikke klarer det selv. Likevel ser vi flere steder at bostedsløse ikke får et verdig tilbud, og at kommunene ikke skjøtter sin plikt.

Det er viktig å huske på at bostedsløshet eksisterer i alle kommuner. Spesielt utbredt er det i storbyene våre Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, men vi kan ikke glemme at det også eksisterer flere her i Ås.

Heldigvis blir antall mennesker stående uten et hjem stadig færre. Siden 2016 har antall bostedsløse blitt redusert med 15 prosent, og siden 1996 har det gått ned med 46 prosent. Ifølge forsker Evelyn Dyb ved OsloMet er dette fordi kommunene har jobbet systematisk over lang tid for å redusere bostedsløshet.

Litt av utfordringen vi står ovenfor er at dagens boligmarked er vanskelig å komme inn på. En av måtene vi kan se dette er sykepleierindeksen. Det vil si hvor mange prosent av boligene i et område en singel sykepleier med gjennomsnittlig lønn kan kjøpe. I 2022 lå sykepleierindeksen i Ås/ Follo på 4,1 %.

Videre er det viktig at man jobber forebyggende mot utenforskap og lager gode støtteordninger for de som faller utenfor. Tross alt er det mange av de som er bostedsløse i dag som mottar sosialstønad eller uføretrygd, samt mange som er avhengig av rusmidler. Det er altså viktig å få flere ut i arbeid, øke sosialstønaden og hjelpe folk ut av rusen.

Når det er så kaldt må vi huske på de som ikke har et hjem å søke ly i. Jeg mener vi har et moralsk ansvar å sikre alle et hjem, men for å gjøre det er vi nødt til å jobbe målrettet. Da må vi først og fremst sikre gode og verdige botilbud, men vi er også nødt til å bygge rimelige boliger og sørge for gode støtteordninger for de som faller utenfor.

Sykepleierindeksen 2022. Follo er det tredje vanskeligste området å komme inn på boligmarkedet. Kilde: https://eiendomnorge.no/aktuelt/blogg/sykepleierindeksen-2022