Ans.Red.

ER ALT VIRKELIG BLITT “GRØNT”?

Ans.Red.
ER ALT VIRKELIG BLITT “GRØNT”?

Sara Thu Illustratør

 

ER ALT VIRKELIG BLITT “GRØNT”?

 
 

Den 25. april er det 50-årsjubileum for Framtiden i våre hender (FIVH), og i den anledning kommer noen refleksjoner over miljøbevissthet og handling. Mens vi navigerer gjennom labyrinten av moderne miljødiskurs, dukker det opp en utfordring: utbredelsen av grønnvasking. Har du lagt merke til at alt har blitt grønt de siste årene? Det er i hvert fall det de fleste selskaper vil ha oss til å tro. Mens bedrifter presser sine “grønne” initiativer, advarer forskere oss om at klimasituasjonen dessverre forverres. Dissonansen mellom alt «det grønne» og hardtslående klimarapporter fører til spørsmål om virkeligheten av begrepet bærekraft i dag. Hvordan skal vi kunne skille mellom falsk markedsføring og faktisk bærekraft? Som engasjerte og bekymrede NMBU-studenter har vi deltatt på en rekke arrangementer som fremhever bærekraftig forretningsvirksomhet, som Future Food Festival og UEAT2024. Gjennom disse hendelsene belyses hvordan bedrifter bruker en grønn forestilling for å annonsere til NMBU-studenter.

FIVH Ås ble spurt om å delta på UEAT2024, et arrangement for lokale videregående skoler, og var en av tre foredragsholdere sammen med Bama og Emballasjeforeningen. Bama er en av aktørene med dominerende markedsposisjon i Norge. Fra en av FIVHs rapporter vet vi at ca. 70 % av markedet kontrolleres av BAMA som er eneste vei inn til to av tre dagligvaregiganter. I 2021 hadde de et samlet overskudd på cirka 21,8 milliarder kroner. Emballasjeforeningen er interesseorganisasjonen for emballasjeprodusenter/leverandører/ brukere. Vi tolket hovedbudskapet til Bama og Emballasjegruppen som at de gjør alt de kan for å være bærekraftige og at emballasje er den beste (og eneste!) løsningen for å redusere matsvinn. Her nevnes altså ikke tiden før kjøleskap fantes. Arbeidsutnyttelse, en nylig avdekking fra FIVH, nevnes heller ikke. I tillegg skjedde arrangementet i skoletiden, dvs. fripass for reklame til barn og unge.

Future Food Festival begynte med å snakke om fantastiske innovasjoner som har dukket opp i det siste. Alle foredragsholderne var enige om at produksjon må øke for å brødfø verden, ingen foreslo at vi kunne distribuere mat mer rettferdig for å unngå et system der nesten 1/3 av maten går til spille og 1/3 av verden er overvektig. Den andre dagen fokuserte på alternative fôrformer til akvakultur. Det var en overveldende enighet om at vi må fjerne mer biomasse fra økosystemet for å tilfredsstille disse produksjonsøkningene. En spesielt urovekkende presentasjon kom fra Aker Biomarine, som brukte 30 minutter på å annonsere hvor bærekraftige de er, uten å legge frem bevis. Et raskt google-søk avslører at Krill-populasjonene har gått ned med 75 % de siste 40 årene, og Green Peace slapp nylig en rapport som beskriver hvordan selskaper som Aker Biomarine setter hele næringsnettene i fare.

Hvordan kan det ha seg at bedrifter kan komme inn i utdanningssentre og kaste grønt lys over deres praksis? Kan vi spørre om uendelig vekst alltid er det beste? Og når vi sier “det beste”, mener vi det beste for alt liv på jorden eller det beste for de rikeste delene av verden? Hvordan kan vi forvente at samfunnet vårt skal gjøre de drastiske endringene som kreves for å bli bærekraftige når vi ikke ser ut til å innrømme problemets enorme omfang? Vi har framtiden i våre hender, så det er vårt ansvar å heve stemmen når profitt truer livet på jorda.

Fikk du lyst å bidra etter å ha lest dette? Klikk på linken https://www.framtiden.no/kampanjer/tomat og signer hvis du ikke vil ha frukt og grønt som er laget under ulovlige og uverdige arbeidsforhold.