Annlaug Pijfers

Fastfrosset i Skogsdammen

Annlaug Pijfers
Fastfrosset i Skogsdammen

Her gikk det nesten galt

Fredag 27. november brøt det ut stort rabalder i facebookgruppa Ås kommunes venner da det i tolvtiden ble meldt om at svaneungen hadde frosset fast i isen på Skogsdammen. 

Journalist: Hedda Jørgensen
Fotograf: Herman Bjørnson Hagen

Dramatisk: Øyevitne Trond-Christian Fjeldheim Andresen peker ut hvor den dramatiske hendelsen fant sted.

Dramatisk: Øyevitne Trond-Christian Fjeldheim Andresen peker ut hvor den dramatiske hendelsen fant sted.

Geomatikkstudent Tord Kristian F. Andersen (25) gikk tilfeldigvis forbi Skogsdammen litt over ti på fredags formiddag, da han ble huket tak i av en fremmed dame. Hun fortalte at hun hadde matet svaneungen ved samme tid og sted hver dag hele høsten, men denne dagen var noe annerledes. Svaneungen så ut til å være frosset fast i isen. Siden hun ikke hadde med seg egen telefon måtte Tord ringte politiet mens hun kastet brødbiter på den. Etter at Tord hadde forklart situasjonen til politiet skulle de sette ham over til noen som kunne hjelpe, men han møtte bare summetone. Heldigvis kom svaneungen seg løs og han kunne legge på. 

Selv om faren tilsynelatende var over for denne gang, var det en lang og kald dag i vente. Klokka tolv ble det lagt ut et innlegg i facebookgruppa Ås kommunes venner at svaneungen hadde frosset fast i isen, igjen. En ildsjel meldte seg frivillig til å svømme ut for å hente den, og en student ved MINA tilbydde seg å låne bort fakultetets lille gummibåt til redningsaksjonen. 

Foto: Annette Tangstad

Foto: Annette Tangstad

Etter å ha lest om hva som skjedde dro miljøfysikkstudenten Velte Malum (23) ut med noen venner for å se hva som skjedde. De ringte rundt til noen venner som studerte ved MINA og veterinærhøgskolen. Dette ga resultater, og rundt klokka to var både viltnemd og dyrespesialist på saken med både båt og håv for å fange svanen. Etter hvert kom det mange nok til at de klarte å omringe svanen og fange den med håven. Vetle sier også at «det ironiske med dette var at vi fikk høre at svanen ikke hadde forlatt dammen siden den hadde fått så mye mat.» 

Klokka halv to la Anette Tangstad ut at svaneungen var fanget, merket med ringnummer U025 og flytta til Hvitsten der den kan bo i Oslofjorden. Jeg tok kontakt med Anette for å finne ut av hva som egentlig har skjedd, for på facebook diskuteres det hvem som har skyld i denne tragiske hendelsen. Anette forteller at svanene har hekket i dammen de siste tre årene og de siste to har svaneunger blitt både påkjørt og spist av gjedde. Hun har tatt kontakt med to forskjellige svaneeksperter for å finne ut hva som kan gjøres for å unngå at slikt fortsetter å skje. Den ene sa at den kunstige hekkeøya som ligger i dammen bør fjernes, og den andre anbefalte å gjerde inn området slik at svanene ikke går på bilveien. Anette reagerer også på at svaneungen har blitt fôret med feil fôr, ifølge Vetle hadde den fått to brød om dagen.