Ans.Red.

Linjeforeninger – hva, hvem og hvordan

Ans.Red.
Linjeforeninger – hva, hvem og hvordan

Linjeforeninger – hva, hvem og hvordan

Ås er viden kjent for sitt fargerike spekter av foreninger. Det er mye som kjemper om oppmerksomheten, og i perioder kan det føles som om døgnet er for kort. Uansett om du er travel eller ei, motivert eller lei, anbefaler jeg å bruke tid med linjeforeningen din. Tuntreet viser deg et utvalg, nemlig Terra Forma og Hemulen!

Journalist og fotograf: Pauline Hovland


Foto: Pauline Hovland

Linjeforeningene ved NMBU samler studenter på samme studieretning eller fakultet til faglige og sosiale treff. De går rundt gjennom sponsorstøtte fra bedrifter, velferdsmidler, medlemsavgifter, og i noen tilfeller medlemskontingent. Mange arrangerer bedriftspresentasjoner der du kan møte fremtidige arbeidsgivere. Hvis du leter etter sommerjobb eller praksis-stilling bør du derfor få med deg neste «bedpres». Da vil antakelig få både merch og gratis lunsj også. Onsdag 29. september holdt det internasjonale konsulentselskapet WSP en såkalt «bedpres» for medlemmer av linjeforeningene Terra Forma, Struktura og Jordskifterlaget. Internt var dette også en fin anledning for de fagansvarlige på de ulike linjeforeningene å kaste ball.


Kaffeslabberas på Akropolis

Vi møter leder av Terra Forma, Guttorm Morka Mælum, i Ormen Lange på Akropolis. Terra Forma (lat.: Jordform) er linjeforeningen for landskapsarkitekter (LA) og landskapsingeniører (LING). Utad er Akropolis kjent for å huse mange kaffedrikkende studenter. Kaffeavtalen på kjøkkenet har imidlertid noe svinn og snyltekultur, men Guttorm synes det sosiale aspektet av kaffedrikking veier opp for dette.

Guttorm forteller at Terra Forma ved siden av å gi faglig påfyll bidrar til å skape gode miljø på tvers av klassene på LA og LING. Han forteller videre hvordan dette nettverket kan brukes til å dele informasjon om fagene. Også i livet etter NMBU er dette nyttig, både faglig og psykososialt. 


Linjeforeningens oppbygning

Linjeforeningene ved NMBU har en del fellestrekk. Vi bruker derfor Terra Forma som eksempel for å gi et inntrykk av hva det kan gå i. TF har styrevalg hvert semester der halve styret skiftes ut, og har styremøter hver måned. Styret er bygd opp av leder og sekretær, samt en fagansvarlig for hver studieretning. De fagansvarlige lager sponsoravtaler og organiserer «bedpres». I tillegg har de arrangementansvarlig, kjøkkenansvarlig, økonomiansvarlig, markedsføringsansvarlig og en fagansvarlig som representerer studentene utad. Som tidligere markedsføringsansvarlig i TF vil jeg anbefale alle med interesse for design å stille til valg for dette vervet i desember. 

Foto: Pauline Hovland

Styremøter i Terra Forma

På et vanlig møte bruker de ca. en time på å gå gjennom omtrent ti saker. Det forventes at de som ikke kan møte leser seg opp på referatet skrevet av sekretæren. Styret deler videre en google drive, som inneholder blant annet vervbeskrivelser, tidligere gjennomførte saker, layout-maler osv. De deler også e-post, som gjerne fylles opp av henvendelser fra privatpersoner som ønsker en anleggsgartner, landskapsingeniør eller landskapsarkitekt til å se på hagen deres.  

Medlemsfordeler

Terra Forma har slitt noe med å nå ut til studentene, og da spesielt til LING. Nå har de fått en rekordstor medlemsmasse. Guttorm forteller dette skyldes at de har de gjort arrangementene mer eksklusive, åpnet for kjøp av flerårig medlemskap, og gitt alle medlemmer et svært stilrent bærenett ved studiestart. Kort sagt har TF gjort medlemsfordelen tydeligere. Et annet tips fra Guttorm er å være synlige gjennom tilstedeværelse og merch. Han er ikke så glad i Facebook, blant annet fordi folk lett glemmer at de har trykket «interessert». Medlemmene binder seg tydeligere ved å melde seg på arrangementene i google-skjema. TF er godt i gang med aktivitetene på semesterprogrammet sitt, og neste store begivenhet er høstball 20. november. 

Vin i mummidalen

Tuntreet får være flue på veggen når linjeforeningen Hemulen avholder styremøte en kveld i Klubben. Dette er linjeforeningen for de som studerer biologi og plantevitenskap ved NMBU. Utad er de kjent for sine vinkvelder, samt en felles vinkartong for medlemmene. Vinkartong-ordningen ble dessverre en stadig minus i budsjettet, og har opphørt da det ikke passet seg å bruke velferdsmidler på vin. Synd.

Foto: Pauline Hovland

Knytter folk sammen

Studentene på disse to linjene tar flere emner med svært mange deltakere, og det kan være utfordrende å bli kjent med folk i store forelesningssaler slik som i BOT100. Spesielt studentene som begynte på NMBU i 2020 fikk lite grunnlag for å skape gode klassemiljø grunnet nedstengningen. Hemulen er en felles plattform som samler studenter på samme trinn, og på tvers av kull og linjer. Dette gjør de blant annet gjennom faglunsjer. Biologi-og plantevitenskapstudentene står veldig fritt til å velge hva de vil fordype seg i på masternivå, så lunsj&presentasjon av masterprosjekter fra tidligere studenter har blitt en slager.

Styremøtet i Hemulen

Styret er en sammensveiset gjeng, og har en noe flytende struktur. De ulike vervene minner mye om Terra Forma sine. Et vanlig styremøte varer en time eller to, og akkompagneres gjerne av en matbit. Mens TT er til stede diskuteres blant annet registrering i Brønnøysundregisteret, noe alle linjeforeninger gjør når de har fått inn nye styremedlemmer. Videre diskuterer styret punkter på månedskalenderen sin. Lederen, Astrid Braut Solheim, forteller hun framover er inspirert til å gi Ås-studentene noe à la biologi-studentene ved UiO sine karrierekvelder. Hemulen sikter derfor mot å arrangere «bedpres» med blant annet Tine, Norconsult og Felleskjøpet.

Identitet og konsept

Hemulen som konsept har skapt noe forvirring. Selv trodde jeg lenge de var Ås’ svar på Mummidalen, og ergret meg over at jeg ikke hadde valgt biologi eller plantevitenskap. Nå skal imidlertid Hemulen rebrande seg, og sikter mot å appellere bredere enn til Ås største Mummi-fans. Dette er fortsatt «top-secret», men de velger trolig et navn med en tydeligere faglig forankring.  

Et nytt konsept vil også være forfriskende da pandemien har skapt et skille mellom Hemulen og studentene. Selv om Astrid påstår det er lite å si om Hemulen under pandemien, arrangerte de både bålkveld og onsdagsturer når smittevernet tillot det. Nå er de klar for en ny æra, og styret enes om at «når samfunnet åpner, åpner Hemulen». Medlemmene kan blant annet se fram til en større Halloweenfest i samarbeid med Fagverket (linjeforeningen for byggeteknikk og arkitektur ved RealTek) i slutten av oktober. 

Å bli kjent med de som deler samme interesser som deg kan utvide horisonten, og styrke motivasjonen for faget. Mange linjeforeninger har valg snart, kanskje kan du kapre et styreverv? Det kan gi deg gode erfaringer om organisasjonsarbeid og møtekultur, samt et ekstra kort på hånda i jobbsøkingen. Ta en titt på Facebook og Instagram for å holde deg oppdatert på hva som rører seg i din linjeforening.