Ans.Red.

Gevir, vind og grønnkolonialisme

Ans.Red.
Gevir, vind og grønnkolonialisme
 

 
 

Gevir, vind og grønnkolonialisme

Innsendt av Elina Turbina

Oversetter: Kaja Bugten, Illustrasjon: Signe Aanes

Fra 23. februar til 3. mars blokkerte same- og klimarettighetsaktivister Olje- og energidepartementet i protest mot den pågående overskridelsen av menneskerettigheter i de samiske territoriene i Norge. Overskridelsen handler om den fortsatte utnyttelsen av territorier som er essensielle for reinsdyrdrift i Fosen, hvor det nå er 151 ulovlige vindturbiner i drift.

I 2021 konkluderte Høyesterett med at utviklingen av vindparker i Fosen var en overskridelse av samers rettigheter, da det ødelegger, forstyrrer og endrer det locale økosystemet. Denne dommen har ikke hatt noen faktiske konsekvenser på driften av parken. Vindturbinene, til dels eid av de statlige energibedriften Statkraft, blir I skrivende stund fortsatt brukt.

Derfor er det ingen overraskelse at urfolk og klimarettferdighetsaktivister velger å okkupere departementet: deres egen stat bryter aktivt lover og regler til fordel for grønn kolonialisme, både her og andre steder. Norge tar en hyklersk stilling: de velger å ignorere bekymringene til det beskyttede folket til fordel for kapitalistisk vinning. Dette skader mest de som har bidratt minst til denne konsumeringen, og får de til å betale prisen for de skadebegrensende tiltakene mot klimaendringene.

Disse gjentatte overtrampene av loven I Fosen viser bekymring for virkeligheten i Norge: hykleriet av “grønn vekst” og relaterte konsepter som “bærekraftig utvikling” og “den nordiske modellen”, foreslår falske, naive og misledende håp om at hvis vi dytter utnyttelsen av miljøet over på teknologiske fremskritt, kommer vi til å kunne stoppe, eller i det minste unngå å kjenne de dramatiske konsekvensene av klimaendringene. Dette er kun simple fantasi, da det å “frakoble” muligheten for økonomisk vekst fra det å påføre negative konsekvenser på miljøet, har blitt bevist umulig.

Det konstante behovet for mer energi eksisterer kun fordi vi som samfunn bruker urimelig mye mer energi enn det vi trenger. Storskala “grønn” energi kommer kun til å bringe frem mer klimaendringer og økologisk ødeleggelse, da det ikke adresserer energiforbruket. Dette bidrar til at planeten varmes opp og blir mer forurenset. Løsningen er dog enkel - å se igjennom hvordan vi bruker energi og våre naturlige ressurser. Selv om logikken i denne alternative tenkemåten har blitt utviklet av folk som Arne Næss, i tillegg til tenkere innenfor dypøkologi, postutviklings- og nedvekst disiplinene, er den logikken fortsatt ansett som radikal og marginal. Sannheten er at så lenge vi lever i en kapitalistisk verden, kommer vi aldri til å ha nok energi, ressurser eller penger. Og ingen av disse kan veie opp for alvorlighetsgraden av skadene Jorda allerede har vært utsatt for.

Så, hva kan vi gjøre med dette? Det åpenbare svaret er å tale ut mot og handle mot de urettferdighetene som har ledet til akkurat dette øyeblikket. Støtt det samiske folket i deres kamp for rettigheter ved å uttrykke misnøye med den pågående driften av vindturbinene. Still spørsmål til Norges behov for utvikling (“bærekraftig” eller annen) som en av de mest utviklede landene på jorda. Og kanskje reflekter over forholdet ditt til verden rundt deg.