Ans.Red.

RUNNING FOR LEADER OF NSO!

Ans.Red.
RUNNING FOR LEADER OF NSO!
 

RUNNING FOR LEADER OF NSO!

 

I januar ble det gjort kjent i Khrono at tidligere NMBU-student Jens Bartnes stiller som leder av Norsk studentorganisasjon (NSO) på deres landsmøte i Tønsberg 5.–7. april. Som sittende internasjonalt ansvarlig i NSO tar Bartnes gjerne det engelske uttrykket “to run for [...]” meget bokstavelig. Vi tar oss derfor et løpende intervju med Bartnes i storbyen for å finne ut mer om hans kandidatur som leder av NSO!

TEKST OG BILDE: TUVA HEBNES


 

Oppvarming av kropp og sinn. Turen starter selvfølgelig med en god oppvarming før Tun og Tre skal hardkjøres i Oslos gater, og Bartnes bruker tiden på å fortelle oss litt om hva NSO er. God oppvarming for leseren også! Norsk studentorganisasjon arbeider for å ivareta studentenes interesser og fremme deres sak i den nasjonale politikken. NSO har et arbeidsutvalg bestående av seks medlemmer som blir valgt inn på landsmøtet for å arbeide på fulltid med den daglige driften og politiske ledelsen av organisasjonen. Bartnes har allerede sittet i dette arbeidsutvalget som internasjonalt ansvarlig det siste året, og ønsker nå å fortsette arbeidet som leder!

Men hvem er han egentlig? For dem som ikke allerede kjenner til Bartnes, så beskriver han seg selv som en blid og engasjert type. Dette kan Tun og Tre skrive under på – spesielt med Bartnes’ entusiasme når vi endelig får fart på løpinga. Han har studert totalt fire år ved NMBU, og sitter igjen med både en bachelorgrad i internasjonale miljø- og utviklingsstudier og en bachelorgrad i samfunnsøkonomi. Sprekt!

Med masteren på pinebenken. Etter sine år med bachelorstudier, ble Bartnes valgt inn som leder av Studenttingets Arbeidsutvalg (AU) ved NMBU våren 2022 og jobbet dermed på fulltid med studentpolitikk ved universitetet det påfølgende året. Videre masterstudier ble derfor satt på vent. Bartnes valgte så å ta steget høyere opp i studentpolitikken da han ble valgt inn som internasjonalt ansvarlig i NSO våren 2023. Dette er også en fulltidsstilling, så masteren måtte igjen vente tålmodig. Må master nå vike enda et år for studentpolitikken? Det er opp til det kommende landsmøtet til NSO å bestemme!

Løpeturen går videre mot Operataket – den beste lokasjonen for bakkeintervaller i Oslo sentrum! På toppen tar vi en pust i bakken, og den flotte utsikten over storbyen får Bartnes til å mimre. For hva var det egentlig som brakte ham hit han er i dag? Som mange andre Ås-studenter, er han også et offer for gratis mat. Det hele startet i førsteklasse, da det gikk rykter om gratis pizza i kjelleren på Tårn. Det var tilfeldigvis også valg til Studentrådet i kjelleren, og vipps så satt Bartnes i Ansettelsesutvalget. Fortsettelsen er en typisk Ås-regle med mang et verv i Studentdemokratiet, linjeforeninga, Samfunnet, UKA og så videre og videre. Før han omsider avsluttet Ås-karrieren som leder av AU.

La oss snakke ~litt~ politikk. Når vi tar løpeturen videre oppover Karl Johan sliter Tun og Tre med å holde følge med Bartnes, så vi ber om å sakke ned tempoet litt for å snakke om det vi egentlig kom for. For man bør jo kanskje snakke litt politikk i valgkampen også? Bartnes begynner med at en av hans viktigste saker er studentøkonomi, og presiserer at dette er en godt oppbrukt hjertesak – men av god grunn! “Det handler om hele grunnlaget for en god studietid”, forteller Bartnes. Han forklarer at om man sliter med å få endene til å møtes er det vanskeligere å fokusere på studiene, ta vare på sin fysiske og mentale helse, prioritere å få nye venner og bygge nettverk. Videre drar han frem at han ønsker at NSO skal drive med mer proaktivt arbeid i media. Han vil at NSO ikke bare skal reagere på det som skjer i det politiske nyhetsbildet, men også være med å sette agendaen og spille opp til hva politikerne skal bry seg om i mye større grad.

Klar for kamp. På landsmøtet er det totalt 181 delegater med stemmerett som vil avgjøre hvorvidt all løpinga til Bartnes har vært verdt det. Delegatene fordeles på NSOs medlemslag basert på studenttall, som gir Studenttinget ved NMBU hele 4 delegater. Bartnes føler seg ikke truet av å være fra et ‘middels stort’ medlemslag i kampen mot sine to motkandidater til ledervervet fra UiB og OsloMet. Han forteller at det nesten er tradisjon at noen fra NMBU sitter i arbeidsutvalget til NSO, hvor NMBU relativt sett har vært ‘overrepresentert’ de siste årene. “Til Tun og Tre kan jeg si at dette er rett og rimelig”, legger han til.

Veien videre. Når vi omsider nærmer oss slutten på Tun og Tre sin lengste løpetur i manns minne, avslutter Bartnes med å fortelle at han gleder seg til å komme tilbake på skolebenken – når den tid kommer! “Forhåpentligvis ikke før om et år”, ler han. Uansett utfall på NSOs kommende landsmøte, er planen å få tatt en mastergrad etter hvert. Til Ås’ store forferdelse forteller Bartnes at til tross for sin kjærlighet for oss, blir nok masteren dessverre tatt i utlandet. Vi takker for løpeturen, og ønsker Bartnes lykke til i ledervalget!

BARTNES’ BESTE LØPETIPS:

  • Ikke løp for fort i starten!

  • Nok klær – kjedelig å springe hvis du er kald!

  • Artigere å løpe hvis du er med i en løpeklubb hvor man drikker øl etterpå!

Bartnes ble selv med i Skyggesiden Social Running Club da han flytta fra Ås til Oslo. Der møtes de hver onsdag for en felles løpetur som de avslutter med pils på Skyggesiden Bar. Noe å etablere på Ås? Klubben Social Running Club, anyone?