Ans.Red.

SCIENTIST REBELLION: NORSKE FORSKERE PROTESTERER MOT KLIMAPASSIVITET

Ans.Red.
SCIENTIST REBELLION: NORSKE FORSKERE PROTESTERER MOT KLIMAPASSIVITET

SCIENTIST REBELLION:

- NORSKE FORSKERE PROTESTERER MOT KLIMAPASSIVITET

Innsendt av: Scientist Rebellion Norway

Foto: Victor Mandeval

Klimakrisen akselererer, og norske myndigheter fortsetter å kaste bensin på bålet. Scientist Rebellion dukker nå opp i Norge, og krever at myndighetene stiller politikken sin på linje med den overveldende enigheten i vitenskapen.

 
 
 

Enda en sommer med brann, flom og ekstremvær har gitt oss et glimt av fremtiden hvis vi fortsetter å ignorere klimakrisen og den økologiske krisen. Behovet for hurtige klimatiltak har aldri vært tydeligere. Men å kreve forskningsbasert klima- og naturpolitikk er fortsatt en kamp i motbakke.

Planeten vår har passert 1,1 grader med oppvarming sammenliknet med preindustrielle tider, og konsekvensene for biodiversitet, menneskeliv og infrastruktur er allerede katastrofale. FNs klimapanel (IPCC) har advart om at politikken myndighetene fører i dag setter kursen mot 3,2 graders oppvarming innen slutten av dette århundre.

 
 

FNs klimapanel har kommet med tydelige og gjennomførbare retningslinjer for hvordan vi kan unngå det verste av klimakrisen: Høyeste prioritet for alle regjeringer burde være å stoppe utvinningen av fossilt drivstoff. Til tross for dette ignorerer norsk klimapolitikk den enstemmige beskjeden fra FN og vitenskapsmiljøet og går regelrett mot den. Sent i juni godkjente regjeringen 19 nye olje- og gassprosjekter, i tråd med politikken om å «utvikle, ikke avslutte» den fossile tidsalderen.

Ekstremværet Hans gjorde stor skade over store deler av SørNorge i august. Flom og jordskred tok hus, blokkerte hovedårer for transport, og tvang tusenvis til å evakuere. Denne katastrofen viste hvor sårbare vi er for at klimakatastrofer blir vanligere og mer intense. Den viste også at Norge ikke vil bli spart for de mest alvorlige konsekvensene av klimakrisen.

Hva kan du gjøre?

Vi er på vei mot en fremtid med økende klima- og miljøødeleggelse. Ved å sette i gang nye oljeprosjekter eksporterer den norske regjeringen skade over kloden i flere tiår fremover. Mange føler seg hjelpeløse i møte med slik stahet, som aktivt forverrer en krise som kan unngås. Forskning viser at sivil ulydighet er demokratiets mest effektive virkemiddel for å fremtvinge effektiv handling mot slik samfunnsstrukturell urettferdighet.

Scientist Rebellion er en global organisasjon med forskere som bruker sivil ulydighet til å bekjempe klimapassivitet. Mens politikerne villig ignorerer vitenskapen, tar vi den vitenskapelige sannheten om klima- og naturkrisene til gatene, og forsvarer viktigheten av en vitenskapsbasert klimadebatt. Forskere har en høyt respektert stemme i det offentlige, og det er både et privilegium og et ansvar!

Scientist Rebellion inkluderer alle som holder fast ved den vitenskapelige metode, fra professorer til studenter. Hvis du vil lære mer, bidra eller til og med starte en lokal gruppe i Ås, kan du kontakte oss på Instagram @SciRebelNorway, eller e-post ScientistRebellionNorway@protonmail.com. Det nasjonale nettverket vårt vil ønske deg velkommen og støtte deg.

Vitenskapen om klima- og naturkrisen er tydelig, men regjeringen fortsetter å prioritere kortsiktig profitt over vår felles fremtid. Forskere kan ikke lenger stå høflig på sidelinjen.