Ans.Red.

Sitt ned og hold kjeft, VOLLSKOGEN ER ALLEREDE VEDTATT!

Ans.Red.
Sitt ned og hold kjeft, VOLLSKOGEN ER ALLEREDE VEDTATT!

Innsendt av Martin Løken, Varaordfører i Ås, MDG (i tre uker til)

Illustratør: Anna Bjørke

Sitt ned og hold kjeft, VOLLSKOGEN ER ALLEREDE VEDTATT!

 

Studentene påvirkes av politikken i Ås kommune: Kommunestyrets 33 representanter bestemmer om helsestasjonen for ungdom og studenter skal opprettholde sitt tilbud, om Kinnsåsen-hytta ved Årungen skal leies ut med studentrabatt, og om Pentagons nærnatur Vollskogen skal bygges ned. For nybegynnere kan vi si at politikk handler om å telle. 17 stemmer i Ås kommunestyre betyr gjennomslag, mens 16 stemmer gir tap.

Senterpartiet fikk i valget den berømte og mektige vippeposisjonen, og dét med bare to mandater. Venstre og MDG var på en måte også på vippen, men ikke helt. Vi kviet oss stort for å inngå samarbeid med FrP.

I det første forhandlingsmøtet i regnbuealliansen (Ap, SV, MDG, SP, V, R, og Partiet Sentrum) fremmet Sp ønske om varaordførerposten, mens vi i MDG mente vi måtte kunne snakke om byggeplanene i Vollskogen i forhandlingene. Det kom ikke på tale for Venstre, som mente vi allerede hadde et vedtak og at saken var “avgjort”. Jeg har hørt dette utsagnet ofte, ja jeg har til og med hørt om forelesere ved NMBU som sier i forelesninger at Vollskogen er “avgjort”.

 
 

I Elverum kommunestyre satt jeg i 2015 som fersk kommunestyrerepresentant. Der så jeg reguleringsplaner seile gjennom kommunestyremøtene, helt uten debatt. Da jeg kom med innvendinger, sa ringrevene at jeg enten var “for tidlig ute”, eller at jeg var “for sen”. I følge dem, fantes det aldri et godt tidspunkt å ta til orde mot en naturspisende plan. Jeg skulle senere lære at for dem var vekst et innebygd premiss, og suburbanismen det aller helligste. Den tok form av en stor elsk til bil og enebolig, og ny natur måtte bygges ned for å stille sulten..

I ren vitebegjærlighet pakket jeg snippesken og dro til Agrarmetropolen Ås for å væpne meg med kunnskap i kampen for levende natur og et levelig klima (her kan det hende noen kjenner seg igjen?) gjennom en master innen by- og regionplanlegging. Jeg lærte om suburbanismens (byspredningens) brutale konsekvenser for klima og natur. Men viktigst av alt: jeg lærte at jeg hadde blitt lurt.

Et område disponeres gjerne først til byggeformål i kommuneplanen, i noen tilfeller vedtas også planprogram og områdereguleringsplan, deretter kommer detaljreguleringsplanen i en førstegangsbehandling og en andregangsbehandling (og noen ganger kjøres denne også flere runder!). Men en reguleringsplan kan ikke regnes som vedtatt før sluttbehandling, altså det siste avgjørewnde vedtaket i kommunestyret. Det politikerne da egentlig sier er “ikke forstyrr oss, vi har bestemt oss allerede!”. Det er illevarslende, for mellom førstegangsbehandling og sluttbehandling, mottar politikerne høringsinnspill. Så det man da også sier, er at man ikke er interessert i å lytte til innbyggerne.

Da jeg lærte dette ble jeg forvirret. Sier vekstorienterte politikere at planer er “vedtatt” fordi de selv ikke vet bedre? Eller sprer de bevisst desinformasjon for at folk skal sitte stille i båten, ta fra folk motet slik at vekstmaskinen kan tråkke ufortrødent videre? Mens vi tror vi ikke kan gjøre noe, sprer suburbia seg videre. Ingen skoger i storOslo som ikke er vernet av markaloven er trygge. Eiendomsutviklere og eiere av bilforretninger kan stadig gni seg i hendene. Store boliger skal fylles med ting, og bilismen kverker levende handelssentra og presser fram såkalte “Big Boxes” utenfor tettstedene. Det er ikke bare Vollskogen som står på spill: Vi kan se langt etter å nå målene i Montreal-avtalen om 30% naturvern til lands og til havs, og målet om 55% klimakutt slik vi har forpliktet oss til i klimaavtalen i Paris med en slik arealpolitikk. Natur slipper ut masse karbon når den bygges ned, og den binder masse karbon når den får stå.

Tilbake til forhandlingsrommet i Ås: Venstre sier altså dette er vedtatt, og for dem er det viktigere å bygge ned en skog enn å hindre Frp fra å ta makten. Kunne vi ikke krympet utbyggingen til den vestre delen av skogen? Kunne vi ikke beholdt mer natur, og begrenset støyplagene? Nei, nei og nei. I denne fastlåste situasjonen stikker Senterpartiet til Høyre, Frp og Industri- og Næringspartiet og signerer en kontrakt som sikrer Høyre ordføreren og Sp varaordføreren.

Det stadige mantraet der flere mener planen er vedtatt før de kommer til sluttbehandling, kan få folk til å tro at de viktigste miljøsakene, nemlig utbyggingssakene, ikke er noe de kan gjøre noe med. Det beste svaret for en kritisk og oppvakt student er: “Har saken vært oppe til sluttbehandling i kommunestyret? Får jeg se protokollen?”. Mange i Ås har nok trodd at vi i MDG er de gærne, som vil ha “omkamp” etter “omkamp”. Men hvis vi skal løse natur- og klimakrisen, må nettopp denne kampen prioriteres høyere enn stadig byspredning og hensynet til utbyggeres forutsigbarhet. Vollskogen kommer til sluttbehandling 25. oktober, det er altså enda ikke for sent å snu!

Ås MDGs kommunestyregruppe består nå av tre studerende eller nylig uteksaminerte studenter. Vi vil de neste fire årene vise fram grønn skolepolitikk, kjempe for psykiske helsetilbud som helsestasjonen for ungdom og studenter, vokte over naturen, passe på matjorda og jobbe for å ta vare på Oslofjorden. Hvis ikke miljøbygda Ås kan vise vei, hvem kan vel da gjøre det? Jeg ser med håp fram til muligheten for et grønt stortingsvalg om to år!

I mellomtiden: spis dine bønner og dine byggryn, plukk litt søppel hver dag, sykle på, nyt naturen og ta vare på vennene dine!

Takk for at jeg har fått være deres varaordfører i fire år!