Ans.Red.

Samfunnets Generalforsamling V22

Ans.Red.
Samfunnets Generalforsamling V22

Samfunnets Generalforsamling

Mandag 4. April var vårens Generalforsamling for Samfunnet. Det ble her klart at de oppmøtte vegret seg for å stille til økonomiledelse, og at det å bli representant i valgnemnda er årets heteste verv

Journalist: Othelie Eliassen

Fotograf: Margreta Brunborg


De første sakene på agendaen ble raskt gjennomgått, uten kommentarer fra salen. Rapporten fra de ulike organene inneholdt ingen sjokkerende avsløringer, og ble uten videre diskusjon godkjent av forsamlingen.   

Fra den foreløpige rapporten for Samfunnet i 2022 kan det nevnes at driftende komiteer er oppstartet, og oppussingen av Halvors Hybel er planlagt. For Næringslivsutvalget skjer det nå en organisering og rekonstruering, spesielt med tanke på karrieremessene. Tuntreet opplyste også om at vi nå er tilbake i normalt opplag etter Covid, og at det planlegges å plassere flere stativer rundt om på campus.  

Endring av formålsparagrafen  

Etter alle rapportene var gjennomgått, gikk GF videre til innkommende saker, hvorav den siste saken skulle føre til den største debatten.    

Saken innebar en fremmet vedtektsendring av Samfunnets formålsparagraf, som er det felles formålet Samfunnets organer skal jobbe for. Forslagsgiverne Lise Benette Hovd og Vegard Sjaastad Hansen foreslo å utvide denne, med mål om å få med øvrige studenter. Utvidelsen som ble fremmet å legges til var «Videre har Studentsamfunnet i Ås som formål å jobbe for et inkluderende og sosialt miljø også for øvrige studenter ved NMBU».  Begrunnelsen for å inkludere denne setningen innebar også at Samfunnet allerede tilbyr flere aspekter for ikke-medlemmer. Dette er blant annet karrieredagen, Tuntreet, og den generelle tilgangen ikke-medlemmer har. 

Etter forslaget ble fremmet var det mange som hadde noe å si. Flere støttet sentimentet bak utvidelsen, men ikke selve utførelsen. Konsekvensene av en endring av formålsparagrafen, og ettervirkningene, var den største bekymringen. Hvor går grensen mellom medlemmer og ikke-medlemmer av Samfunnet? Hvordan kan en opprettholde godene medlemmene skal få av dugnaden de gjør hvis også ikke-medlemmer skal tas med?    

Etter at alle som ønsket hadde fått sagt sitt om saken, med sterke argumenter på begge ytterkanter, ble saken stemt over av de oppmøtte. Det endte med at forslaget ble avvist, og formålsparagrafen ble stående som før.   

Samfunnstyrets verv  

Da alle de alminnelige sakene var gjennomgått og ertesuppe spist, sto de mange valgene for tur. Det første vervet som skulle fylles var leder av samfunnstyret, hvorav det var to forhåndsinnmeldte kandidater og en som ble benket (av seg selv). Etter en runde med presentasjoner, og spørsmål kandidatene til stede måtte svare på, ble til slutt Vilde Pedersen valgt inn.   

Etter at leder var valgt, var neste verv arrangementssjef. Det var her flere som ble benket, hvorav alle sa nei. Det sto da mellom de to forhåndsinnmeldte, hvorav Vebjørn Røysland ble innvalgt.   

  

Vanskeligheter med å finne økonomisjef  

Neste verv var økonomisjef, hvor det ikke var noen forhåndsinnmeldte. Salen var en stund preget av stillhet før noen turte å begynne benkningen. Det var til sammen 11 stykker som ble benket, hvorav alle sa nei på litt ulike vis – blant annet ble begrunnelsen «Jeg er ikke så god med penger, så nei takk,» og «tommel ned» gitt. Da ingen av de benkende sa ja, så det ut som det gikk mot et ekstraordinært GF.   

Heldigvis, etter å ha fått betekningstid i løpet av de to neste sakene, sa Ola Wallberg Nilsen (som tidligere ble benket og sa nei), ja til å ta over vervet. Dette var det ingen som hadde noe imot, og Ola ble innsatt som Samfunnets økonomisjef.   

  

Tuntreets nye redaktør og NUs verv  

Etter prøvelsen med å finne økonomisjef sto valget av redaktør i Tuntreet for tur. Det var ingen forhåndsinnmeldte, men Synne Louise Stromme ble benket og annonserte «Jeg takker ja,» til stor begeistring i salen og ble valgt inn.    

Neste på agendaen var vervene i Næringslivsutvalget. Her ble Thea Dyring ny arrangementsansvarlig etter å ha slått den benkede Jacob Arntzen. Magnus Wæhre ble sponsor-ansvarlig og Hannah Storum ble valgt som ny karrieredagsansvarlig.   

Når Næringslivsutvalget hadde fått fylt alle sine posisjoner, gikk det så over til studentrepresentant i Hus- og finans. Her ble det frem og tilbake med benkinger, hvor to stykker først sa klart nei for så å bli benket igjen og si ja. Til slutt gikk vervet til Michelle Seigerud.  

  

“Alle” benkes til valgnemnda  

Det siste vervet for dagen som skulle stemmes over var til valgnemnda, som skulle ha tre representanter og stilte med to forhåndsinnmeldte. Det skulle vise seg at disse vervene var de det skulle bli største knivingen om og den absolutte største mengden benkninger til. Til slutt hadde 28 ulike personer blitt benket, hvor flere av dem ble benket to ganger. Av disse 28 sa fire stykker ja. Etter flere litt kaotiske runder med avstemninger fikk til slutt Vendel-Agathe Hide, Knut Sørbø og Eline Furseth vervene.  

  

HHH får nytt kollegium  

Neste på agendaen sto Hans Hovenheten Hestehoven, hvor Einride Berg, avtroppende stormester, kom med forslag til nytt kollegium. Det ble i forkant diskutert om en og en skulle innstilles. Da var Berg klar på viktigheten av at kollegiumet ble valgt inn sammen som et trekløver, og ba GF følge dette. Det ble dermed slik at GF avbøyde for å velge ordenskollegiet som ett. 

Dermed fikk Hans Hovenheten Hestehoven, etter å ha eksistert i nesten 100 år, sin første kvinnelige stormester med Jenny Osuldsen.  Ceremonimester ble Halvor Haukerud og Cantzler ble Turid Stubø Johnsen. 

Da det ikke var noe på sak 11, altså eventuelle nye innspill, kunne GF avsluttes tradisjon tro med at hele Aud Max sang nasjonalsangen

Øverst fra venstre: Synne Louise Stromme, Eline Furseth og The Dyring. Midten fra venstre: Ola Wallbærg Nilsen, Vebjørn Røysland og Magnus Sørhaug Wæhre. Nederst fra venstre: Vendel-Agathe Hide, Knut Sørbø, Michele Seigerud og Hanna K. Storum. Fraværende: Vilde Kjeldrud Pedersen.