Ans.Red.

To babs med Babylon

Ans.Red.
To babs med Babylon

To babs med

 
 

Babylon, den berømte bystaten i oldtidens Midtøsten som lå i det som i dag er kjent som Irak. Kjent for blant annet myten om Babels Tårn og Babylons hengende hager: et av verdens syv underverker. For åssokningene her oppe, nord for Midtøsten, derimot, har Babylon helt andre konnotasjoner, nemlig Babylon Pizza.

Journalist: Henrik Bakken

Fotograf: Ingunn Reimers

Web-distributør: Martha Ingeborg Evensen


 

Tuntréet blir tatt imot av Jonni Yosef Yokhanna, sjefen selv, i Babylon Pizza sine lokaler midt i Ås sentrum. I de samme lokalene som de startet opp i 15. april 2009. Nesten 15 år har passert og mange har kriget seg gjennom eksamensperioder ved hjelp av dette stedet. Flerfoldige kull med studenter har fått et forhold til Babylon gjennom pizza og kebab på restaurantens lokasjon i hjertet av Ås sentrum.

Jonni ser tilbake på årene som både tøffe og fine. Det virker som om de har hatt nok aktivitet hele vegen, ettersom han synes det var som om det var i går de åpnet. Han beskriver tiden som en suksess. Jonni fremstår som en fokusert mann som kjenner godt til både produktene sine og kundene sine; intervjuet blir stadig avbrutt av folk som stikker huet innom for en kort prat, eller at folk som går forbi vinker og hilser.

Jonni forteller at det er mange studenter som har vært “mer enn kunder”. Han har oppigjennom årenes løp hatt flere studentkunder som han i dag fortsatt har kontakt med gjennom Facebook. Han blir stolt når han ser at noen av de som han i sin tid serverte mat til som studenter, i dag er ingeniører og ledere av store prosjekter. Han setter pris på studentene. Ikke bare skaper de aktivitet i restauranten, men studentene skaper også mye liv. Det merkes også på omsetningen i sommerferiene når nesten alle studentene er hjemme på ferie. Effekten er derimot motsatt når studentforeninger har arrangementer og de får inn store bestillinger.

 
 

Jonni peker bort på den store rullen med kebabkjøtt som henger på et spyd på kebabgrillen. De bygger opp rullene selv. Han forteller at en rull veier mellom 70 og 80 kilo og at de på en hektisk dag kan selge en hel slik rull. Det er fredagene og søndagene som konkurrerer om å være den mest hektiske dagen i uka, Jonni beskriver fredag som et ‘vorspiel’ for mange, og så kommer søndagen og da kommer de tilbake for et ‘nach’.

På Babylon er de hele tiden opptatt av utvikling og fornying. De har blant annet utvidet til både Vestby og Drøbak, og i fjor gjennomførte de en skikkelig oppussing av restauranten. Under pandemien så de seg nødt til å starte med utkjøring og i motsetning til mange andre i servicebransjen slo de rekorden sin. I tillegg utvikler og forandrer de stadig på menyen, sammenlignet med i 2009 er den helt annerledes, sier han, kun et par ting har hengt ved siden oppstarten.

For Jonni er en ting helt sikkert: “Hadde det ikke vært for studentene hadde dette vært en dødsby.” Spydet på kebabgrillen som nå snurrer rundt på fjortende året fortsetter å snurre inn i fremtiden. Eksamen nærmer seg snart og for mange er det en eksponentiell vekst av lysten på en enkel middag, en lyst som ofte øker i takt med eksamensnervene.

Tuntréet takker for besøket, og konkluderer med at dersom Babylons hengende hager var en av verdens syv underverker må man i hvert fall kunne tillate seg å kalle Babylon Pizza for en av Ås sine syv underverker.