Ans.Red.

Jakt og fiske med PB

Ans.Red.
Jakt og fiske med PB

PSKYT AND(,) IKKE(,) VENT TIL JEG KOMMER

Jakt og fiske med PB

 
 
 

Mellom Samfunnet og Eika, hvor vannliljer hviler og høstløvet kaster sitt gylne skimmer på dammens overflate, finner du Skogsdammen; et område som nylig falt i hendene på Den X-Clusive Stiftelsen PB. Men hva betyr dette for studentene på Ås, og hva slags framtid har Skogsdammen i vente?

Journalist: Marie Tjelta

Fotograf: Ben Børilden

Web-distributør: Martha Ingeborg Evensen

 

Vi satte oss ned med PB’s Ærwerdige Formand, Casseur, og Cruise Admiral. Historien rundt fisking og jakt i foreningen strekker seg langt tilbake i tid, helt til tiden da det var et hett tema mellom Hankattforeningen og PB om hvem som hadde eierskap over Andedammen. Etter traktatforhandlinger den 8. september 1994 endte de opp med en avtale: Hankattene skulle eie Andeøya, mens PB skulle råde over jakt- og fiskeretten i vannet rundt. Siden den gang har jakt og fiske vært en viktig del av PB sin kultur.

 

Nå er de i ferd med å utvide sitt territorium Jakt og fiske med PB til Skogsdammen. Skogsdammen har et rikt dyreliv og en historie som går tilbake til starten av norsk oppdrettsindustri. “Vi forsøker bare å ta vare på norsk fiskeoppdrettshistorie”, sier Cruise Admiral med et glimt i øyet. Og, selvfølgelig ser de også et potensial i dette fra et økonomisk perspektiv. PB er alltid på jakt etter nye inntektsmuligheter og har investert i en rekke forskjellige aksjer.

Nå planlegger de å utforske eksportmarkedet for oppdrettslaks. Stolt viser de frem et bilde av en gigantisk gjedde de fanget i Skogsdammen nylig. “Det var et tidspunkt i evolusjonen da laksen bestemte seg for å bli til gjedde”, legger Cruise Admiral til. Og når det kommer til jakt, er det et yrende dyreliv i området rundt dammen. “Det er et rikt dyreliv av både spissmus og diverse smågnagere, men det også en og annen hjort der”, forklarer Ærwerdige Formand. Cruise Admiral legger til at de ønsker å holde den såkalte “Bickja i Backen” unna Skogsdammen, og at det derfor er åpen fellingstillatelse på denne.

Skogsdammen har altså en mangfoldig natur, men hva er egentlig PB sin plan for dette området? “Vi har store planer om å selge fiskekort til Skogsdammen”, forklarer Ærwerdige Formand. “Vi tar imot betaling i brennevin og tobakksvarer.” For å få tak i dette eksklusive fiskekortet kan du kontakte Formanden personlig eller via brevdue.

Når det gjelder forvaltning av dammen, planlegger de å opprette en spesialkomité som vil se over alle aspekter av forvaltningsprosessen. “Casseuren har mye erfaring med skogforvaltning, så vi planlegger å inkludere skogforvaltning i forvaltning av vannet”, forklarer de. De legger også vekt på at deres forvaltning har vært vellykket i Andedammen, med et rikt og mangfoldig dyreliv som vitner om deres omsorg. “Det er et særeget økosystem, kan man si”, smiler Casseuren. Samtidig er de sterkt imot utbygging rundt Skogsdammen. “Nå som det er Campus øst-utvikling om dagen så prøver vi sterkt å påvirke politikerne og skolen, for at de ikke skal bygge blant annet badstue i Skogsdammen”, sier Ærwerdige Formand. Det hadde vært katastrofalt for PB sin forvaltning, og dyrelivet, om svette studenter satt i en dampende badstue utpå Skogsdammen. “Vi jobber tett opp mot kommunene om hvordan Skogsdammen skal bli forvaltet best mulig og ivaretatt som den er i dag.”

Så der har du det, PBs ambisiøse planer for Skogsdammen. Hvis du vil oppleve dette unike området og delta i deres forvaltning, er det bare å kontakte Æwerdige Formand, og sørg for at du har brennevin og tobakksvarer klart for betalingen. Med PB ved roret er Skogsdammen på vei til å bli et enda mer spennende og unikt sted for studentene på Ås.