Ans.Red.

To Brune med BÅRD

Ans.Red.
To Brune med BÅRD

To Brune med BÅRD

Jeg møter Bård Andersen i Klubben en ettermiddag i august, og innser fort at det ikke er åpent for servering enda. Som min tidligere sjef i lydkomitéen møtte han meg med et smil, takket for sist og beklagde for at jeg ikke ble kvitt han helt enda.  

Journalist: Amalie Linnerud Garli

Fotograf: Even Amandus Haslund

Web distributør: Martha Ingeborg Evensen


Stedet man har kjørt forbi  

Bård ble født og levde sine første år i Sarpsborg, men måtte fort legge skjul på dette da han flyttet til Fredrikstad, hvor resten av oppveksten skulle ta plass. Skolegangen ville også for det meste finne sted i Fredrikstad, men når det var på tide med videregående gikk turen igjen til Sarpsborg. Usikker på hva han ville, bestemte han seg for å gå studiespesialisering med realfag. 

Det var ikke før et par år ut på vgs. at Bård hørte om NMBU, fra en studentambassadør som kom på besøk. Tidligere hadde han ikke hørt noe særlig om Ås, utenom de gangene han hadde kjørt forbi når veien gikk nordover. Før det hadde planen vært å studere nærmere Fredrikstad, men da han fikk smaken av å bo alene på folkehøgskolen var det ikke lenger et alternativ å studere i hjembyen. “Det er deilig å ha frihet til å gjøre som du vil!” forklarer Bård.  

 
 

Under samtalen med studentambassadøren, ble det snakk om hvilke fag Bård tok på videregående. Da han svarte relafagsmatte og IT, ble geomatikk foreslått. Som de fleste andre hadde Bård hørt lite om geomatikk, men når han leste seg opp den kvelden fant han det veldig interessant og anså det som et godt valg. 

Teater, scene og musikk hadde lenge vært en del av livet til Bård - i hele ni år drev han med teater hjemme i Fredrikstad. Turen gikk derfor ikke rett til NMBU, men først til et givende år med musikaler og teater på folkehøgskole i Hønefoss. Det ble ikke før høsten 2019 at Bård tok med seg flyttelasset til Ås for å studere geomatikk.  

 

Verv, komité, fadder og kor  

Med flyttelasset på plass og godt i gang med studiene ble Bård, som alle nye studenter ved NMBU, introdusert til Samfunnet. Tidligere hadde Bård fått god erfaring som lydtekniker på folkehøgskole, så valget om å melde seg inn i lydkomiteen falt naturlig da dette hadde vært en utrolig lærerik opplevelse. 

Ved Samfunnet fikk han for første gang mulighet til å jobbe lyd på konserter, selv om å styre lyd på revyer fortsatt var å foretrekke. Fordelen med revyer er at han får muligheten til å sitte ved miksebordet, i motsetning til konserter hvor artistene som oftest har med egen lydtekniker. Når det er han som styrer lyden, kan han sette sitt eget preg på forestilling: Hvis det var en sang som trengte mer gitar kunne ha gi den mer gitar. Siden den gang, er det revyer Bård har jobbet aller mest med her i Ås.  

 

Siden slutten av september 2021 har Bård vært komitesjef for lydkomiteen. Grunnen til at Bård valgte å ta det ekstra steget var at han ville gi mer til Samfunnet, siden det hadde gitt så mye til han. Han jobbet også som NK revylyd under UKA 2020, som av åpenbare grunner ikke var en helt normal opplevelse; men med mye god innsats ble det også et godt år for kulturfestivalen. For Bård har alltid hatt et stort driv for å engasjere seg i mye forskjellig, i stedet for å bare sitte hjemme og gjøre ingenting. Passende nok var mottoet til folkehøgskolen i Hønefoss “skolen som aldri sover”.  

Gjennom studietiden har Bård vært en del av Sangkoret Noe Ganske Annet (NGA). Etter å ha tilbrakt store deler av livet i en teatergruppe, har Bård sunget mye opp igjennom årene. Derfor var det en enkel beslutning å melde seg inn i en gruppe med sang og samhold. Den gangen bodde Bård med en NGAer som overtalte han til å søke akkurat det koret. Bård har for det meste sunget tenor i sin korkarriere, med en liten periode hvor han prøvde seg som bass - han fant fort ut at han passet mye bedre i det høyere stemmeleiet. 

I det andre året hans på Ås var ønsket om å engasjere seg i det sosiale ved studielinjen stor. En periode som medlem av styret til linjeforeningen Atlas, flere år som fadder for nye studenter og ett år som faddersjef for linja fulgte. Det å kunne introdusere nye studenter for Ås har vært en stor glede gjennom studietiden. Det uten tvil beste tipset han gir til nye studenter, er å melde seg inn i Studentsamfunnet: Favorittdelen av fadderuka er å vise de nye studentene rundt på Samfunnet!  

 
 

Tradisjon for livet  

Fra barndommen av har Bård hatt en stor fascinasjon for det teatralske og spennende livet pirater lever. Kaptein Sabeltann var kanskje en av de største og mest åpenbare påvirkningene til denne hobbyen, som Bård sier han ennå ikke har “vokst ut av”. Når det da dukket opp en piratforening for studenter ved NMBU, var Bård det første medlemmet som meldte seg inn etter grunnleggelsen. En annen ting som viser Bård sin livslange dedikasjon til denne hobbyen, er tradisjonen han deler med søsteren sin. Hvert år, siden Bård fikk lappen, har de to dratt ned til Kristiansand for å se på Kaptein Sabeltannforestillingen. De siste forestillingene har vært ekstra stas - Bård har nemlig tidligere delt scene med personen som nå innehar rollen som selveste Kapteinen i parken på dagtid.  

 

Veien videre  

I høst starter Bård på sitt femte år ved NMBU, og hvis alt går etter planen vil han si seg ferdig med en master til våren. Studietiden har vært en fantastisk tid som Bård kommer til å savne, samtidig som han er glad for å komme seg ut i arbeidslivet. Den siste tiden ved Ås vil absolutt inkludere piratkostymer, korsang, lyd og forhåpentligvis litt skriving av en masteroppgave. 

 

 

Hilsner  

Etter å ha bodd med deg i 3 år kan det konkluderes med at du er en av Åsboblas mest engasjerte bidragsytere, og jeg har ikke sett noen andre som så lett hiver seg rundt for å bli med å hjelpe eller bare være der. Du er et ja-menneske, særlig (kanskje og begrenset til) når det er snakk om fest. Her gjør du det aller best. Trapper er intet hinder, det letteste er å rulle ned, vet ikke hvorvidt du husker dette ;) Jeg vil trekke frem et minne fra glemselen om et av mine tidligste møter med deg. Jeg flyttet inn i Krona 5 i starten av september 2020, sammen med mange andre førsteklassinger. Vi var veldig grønne og nye til studenttilværelsen, og når den første onsdagen kom var det bodega. Du tok rollen som “turleder” og denne rollen falt deg veldig naturlig, og med årene sammen er dette en hatt du gjerne tar på deg: imøtekommende, hjelpsom og snill. Nå er du snart ferdig, og Ås kommer til å bli fattigere uten deg! Lykke til videre i “voksen”livet Hilsen Venn,(tidligere) romkamerat, og fyllesvin nr 2: Vetle 

 

Bård! Kjære, kjære, kjære Bård! Fra vårt første møte på vorset til internfest høsten 2019 og frem til i dag, sammen har vi holdt ut i over 4 år i lydkomiteen på Samfunnet. I mylderet av komitesjefsstillinger så har jeg vært din sjef, du vært min sjef, og til og med har vi vært litt sjef sammen samtidig. Vennskapet vårt er også mye mer enn bare lydkomiteen; fagene vi har hatt sammen, alle julebordene og rølp i bodegaen. Uansett møter du meg alltid med et smil, en vits, og gjerne et forslag om shots i Johannes. Stå på, beste Bård! Hilsen Julie Overrein