Ans.Red.

HVORFOR HA VERV PÅ SAMFUNNET

Ans.Red.
HVORFOR HA VERV PÅ SAMFUNNET

HVORFOR HA VERV PÅ SAMFUNNET?

Med Maja Raz Karterud, påtroppende leder av Samfunnet i Ås

og Vilde Kjelsrud Pedersen, sittende leder av Samfunnet i Ås

Jornalist: Marie Tjelta Journalist

Fotograf: Ingunn Reimers

Webdistributør: Julie Strømme


Studentsamfunnet er selve smørøyet for fest og moro her på Ås. Vi kan nok alle være enige i at studentlivet på Ås hadde sett ganske annerledes ut uten Studentsamfunnet - og det at studentene engasjerer seg som frivillige er en vesentlig del for at det hele skal gå rundt. Likevel har det skjedd en reduksjon i frivillighet her på Ås, samt en pågående revidering av godene til frivillige. Så hvorfor skal du engasjere deg som frivillig, og hva får du egentlig ut av å ha verv på Studentsamfunnet?

 

Fordeler med å ha verv

For å finne mer ut av nettopp dette satte vi oss ned med nåværende leder av Samfunnet Vilde Kjelsrud Pedersen og påtroppendeleder Maja Raz Karterud. Når vi spør dem om hvorfor man burde påta seg verv på Samfunnet utbryter Maja “Fordi det er gøy!”. De forteller videre at du får mye arbeidserfaring og sosialt utbytte: Å bli med i en komité er en unik mulighet til å bli kjent med nye folk og bli med på Samfunnets arrangementer. Selv om mange kanskje forbinder det å jobbe på Samfunnet med å stå i baren på festkvelder eller som vakt, er dette bare toppen av isberget av det Samfunnet har å by på. Det er mye du kan bryne deg på som frivillig for Samfunnet- om det er arrangementer, økonomi, stå i kafé, snekring, markedsføring, konserter eller lyd og lys - det er stor bredde i arbeidsoppgavene Samfunnet tilbyr.

Ikke minst får du masse ‘krydder’ til CVen, som Maja kaller det. Å ha erfaring fra å jobbe på Samfunnet bak seg kan gjøre at du skiller deg ut på et fremtidig jobbintervju, i tillegg til å gi deg verdifulle erfaringer å ta med videre i karriereløpet. Du får mer kunnskap om hvordan det er å arbeide i en organisasjon og hvordan det kan se ut, i tillegg til gode samarbeidsevner.

 

Økonomiske goder

Som medlem av Samfunnet får du billigere priser på billetter til arrangementer, servering i Klubben og på festkveld, men enda billigere blir det om du er komitémedlem. Om du i 2022 dro på alle arrangementene til Samfunnet som ikke-medlem ville det kostet 8000 kr, som medlem ville det kostet 5670 kr, og som komitemedlem ville du brukt 1235 kr. Du kunne altså spart opp til 4435 kr bare på arrangementer!

 

Hvorfor er det viktig med frivillige?

Den eneste grunnen til at vi klarer å drive dette her er på grunn av at vi har frivillige.” Vilde understreker at Samfunnet er en viktig og helt unik arena for studentene å samles sosialt. Samfunnet tilbyr trygge rammer for festkvelder, med trente og engasjerte folk du ikke får andre steder. “Det er jo mange festglade folk i Ås, så om man er glad i fest burde man ha et verv” ler Maja. Ikke minst er prisene du får på Samfunnet ikke de samme du møter på byen i Oslo eller andre storbyer. “Vi presser prisene så lavt som mulig”

De understreker også at Samfunnet bidrar til det unikt sterke samholdet blant studentene ved NMBU. “Vi er Norges mest fornøyde universitetsstudenter, og det er ikke til å legge skjul på at det er fordi vi har et utrolig godt samhold, og jeg vil tørre å påstå at Samfunnet har en stor rolle i det,” konstaterer Maja. Til tross for at Ås er et lite og tilsynelatende alminnelig sted, er det utrolig mye sprell og moro som skjer her, som kan være konsekvensene av langetradisjoner med samhold, frivillighet og tilgjengelighet.

 

Frivilligheten synker. Hvorfor?

Er godene Samfunnet tilbyr til de med verv og komitemedlemskap gode nok til å motivere studentene? Vilde innrømmer at kanskje godene ikke er synlige eller bra nok, ettersom de har observert at det er en nedgang i frivillighet. Et tiltak for å få opp frivilligheten kan være å tydeliggjøre godene og erfaringene du får av å arbeide på Samfunnet. “Det er ikke bare her på Samfunnet vi sliter med frivillighet, det er egentlig hele Norge, det er en dupp”. At dette skyldes en pandemi er ikke utenkelig, og Samfunnet arbeider med å få engasjementet opp igjen. Maja legger til at de studentene som begynte på NMBU midt i pandemien ikke har fått muligheten til å oppleve hva Samfunnet holder på med og hvor gøy det er. Det er utrolig viktig at Samfunnet får frivilligheten opp igjen. “Er vi ikke nok frivillige kan vi ikke ha likemange arrangementer. Er vi veldig få må vi avlyse arrangementer, i verstefall stengehuset

 

Revidering av goder

Samfunnsstyret arbeider med å revidere nettopp disse godene du får av å arbeide på Samfunnet. De ønsker ikke å gå inn i detalj på selve revideringen, ettersom dette er noe de jobber med nå. Likevel lurer vi på hva selve årsaken for denne revideringen kan være. I langtidsstrategien til Samfunnet i Ås skal det skje en revidering hvert partalls år, men nå ønsker de å endre det til oddetallas år av hensyn til UKA i Ås. Det er viktig at godene revideres regelmessig for å kunne tilby et bra tilbud, som forholder seg til priser og frivilliges ønsker. “Vi ønsker at de som er frivillige her skal føle at deres ønsker blir hørt ... vi må selvfølgelig holde oss innen realistiske rammer, men vi prøver å strekke oss så langt vi kan for å nå dem”. Vilde legger også til at prisene – som folk kanskje har fokusert mest på, revideres hele tiden. Målet er å holde kostnadene for studentene så lave som mulig samtidig som ting går rundt: “Vi skal ikke tjene penger. Det vi tjener går tilbake til Samfunnet, slik at vi kan lage kule arrangementer for medlemmene våre”. De avslutter med å legge til at å revidere ikke betyr at en må endre på noe, men bare ta en titt - men at det vil skje endringer denne runden. “Det skjer endringer med goder sånn at det skal være mer synlig hva du får, kontraktfestede goder” forklarer Maja. Til slutt legger de til at det ses også på prisdifferensiering og at dette er noe som nåværende og påtroppendeøkonomisjef kommer til å jobbe mye med over sommeren.

Maja Raz Karterud, påtroppende leder av Samfunnet i Ås