Ans.Red.

Julegaver i studenttilværelsen

Ans.Red.
Julegaver i studenttilværelsen

Julegaver i studenttilværelsen

 
 

Snart er den tiden der igjen, med julegløgg, juletre, julekalender og ikke minst, julegaver. Og til julegaver hører ønskeliste til. Å lage ønskelister når man var yngre var en enkel sak. På listen sto gjerne alt fra trampoline og sparkesykkel til telefon og dyrere klær. Etter hvert som man ble eldre, var ønskelisten vanskeligere å skrive ned. For hva skulle man egentlig ønske seg som ikke var fort dyrt eller bare tok plass?

Journalist: Helene Sylvarnes

Illustratør: Anna Bjørke

Web-distributør: Martha Evensen


Hvor ligger egentlig terskelen for hva man kan ønske seg? Kan man ønske seg dopapir? Det er jo en løpende utgift som må betales. Ulempen med å skulle ønske seg dopapir er jo at det ofte er noe man har felles i kollektivet. Det hadde kanskje ikke tatt seg så kult ut å skulle ta med seg dopapiret fra rommet hver gang man skulle på toalettet, ei heller praktisk dersom man glemmer toalettrullen. Dersom man er villig til å dele julegaven sin er jo toalettpapir en ypperlig sak.

Når man blir eldre er fornuften mer frampå pannelappen. Man skal liksom ønske seg noe man kan bruke, men som ikke forteller at man har usunne vaner, men som også formidler at man tenker litt på framtiden sin. Det beste ønsket for å dekke alle disse behovene må jo være pensumbøker. Å sitte på julekvelden og bli påminnet livets strev er kanskje ikke det beste, men steike meg for en dyr gave, og ikke minst er den stor og tung. Bedre enn det kan det vel ikke bli på julekvelden?

 

En sikker vinner å ønske seg er de tingene man vet man vil ha bruk for når man skal starte det skikkelige voksenlivet. Hva er vel ikke bedre enn å begynne å samle på bestikk? Eller et fint servise? Så kan man få en tallerken av gangen, men det er ikke så farlig for man skal jo tross alt samle i mange år. Helt til serviset skal ut av produksjon. Så man må hastekjøpe 20 tallerkener på utsalg. Og så når man omsider skal flytte inn i sitt eget hjem, kanskje med en annen, må man diskutere hvilket servise som egner seg i skapene. Da skulle man kanskje heller ønsket seg den hvitosten til jul, den som du uansett kom til å bli fornøyd med, men som du også kom til å bli kvitt etter rimelig tid.

Gjennom en høyst superseriøs og helt alvorlig spørreundersøkelse har jeg fått inn mange tanker om ønskelister. En gjenganger er at når man blir spurt om hva man ønsker seg ikke har noen idéer. Et godt tips her er å ha et dokument på telefonen som man kan oppdatere etter hvert som man kommer på noe man ønsker seg eller det dukker opp et behov. Man kan og skrive en liste med hva man ikke ønsker seg, så risikerer man ikke å få det man absolutt ikke trenger.

Ønskelisten etter bikka 20-årene er et komplett kaos av å bare ønske seg en handlepose med matvarer så man slipper å spise nudler hver kveld, til å tenke på framtidsutsikter og hva man trenger i sitt nye hjem. Så i år prøver jeg å gjøre det litt lettere for deg! Her kommer en topp 10 ønskeliste fra studentene på Ås:

Øverst på studentenes ønskeliste:

1. Penger

2. En flaske fancy drikke type rom

3. Sengetøy/laken

4. Steamer

5. Sokker type ull

6. Velværeprodukter type såpe, hudpleie, kremer

7. Glass type vin eller shot

8. Billetter type konsert, kino, standup

9. Tøfler

10. Hobbyting type garn, malelerret, perler


 
 

Verdt å nevne:

Fred – denne er vanskelig å kunne pakke inn, men man kan ønske seg støtte til Redd Barna eller UNICEF. Kjæreste – vanskelig å pakke inn, også vanskelig å bestille innen 1 måned grunnet lang leveringstid, men kanskje mulig til neste år med litt innsats.

Tid – dette kan like mye være en julegave til deg selv. Sett av tid til deg selv og det du liker å gjøre. Se en film du ler eller gråter av. Inviter noen på en kopp med te. Ta deg tid til de tingene du liker.

Penger – dette kan ofte oppleves upersonelig, men når man ønsker seg penger til noe spesifikt for eksempel en konsert, noe man samler på, noe som tar lang tid å spare til kan det bli mer personlig.

Middag sammen – en fin julegave til hverandre, man blir enig om ta middag sammen en dag. Man slipper å stresse med å finne gave og man får tilbringe tid sammen.

 
 

Deler av denne artiklen har noen påstander. For å underbygge artikkelen har skribent gjennomført en undersøkelse, tallene fra denne undersøkelsen kan sees her.

Kunne du ønsket deg pensumbøker til jul?

70 svar

 

Hvilket pålegg ønsker du deg aller helst til jul?

70 svar

 

Har du noen gang ønsket deg trampoline til jul?

70 svar

*Studenter flest kunne ikke ønsket seg pensumbøker til jul, men dette betyr ikke at det ikke er en god ide. Vurder det ;)

 

*Studenter flest ønsker seg hvitost. Noen kaller hvitost for gulost. Dette tallet kunne da vært høyere dersom det også sto gulost i spørreundersøkelsen.

 

*Det noteres at et fåtall var interessert i hopping, mens et flertall allerede hadde trampoline. Det er godt mulig at folk ikke ønsket seg selv for de kunne låne naboen sin trampoline, dette skal kartlegges i en undersøkelse etter jul.