Ans.Red.

BÆREKRAFTIGE JULEGAVER

Ans.Red.
BÆREKRAFTIGE JULEGAVER

BÆREKRAFTIGE JULEGAVER

 
 

Julen sniker seg på og etter eksamensmaset finner du kanskje deg selv i et kappløp med tiden for å få kjøpt inn julegaver til den 24. desember. Frykt ikke, Tuntréet got your back med sine bærekraftige julegavetips. Vi tok kontakt med Framtiden i våre hender som nylig har startet opp lokallag på Ås og fikk tips av dem også. I dagens konsumeristiske gavekjør er det ofte lettest å kjøpe en upersonlig masseprodusert gave som kan tære på studentbudsjettet, men ønsker du noe mer unikt, rimeligere og ikke minst bærekraftig har vi gavetipsene for deg!

Journalist: Marie Tjelta

Illustratør: Anna Bjørke

Web-distributør: Martha Evensen


 

Opplevelse

Å gå for en mindre materialistisk gave kan både være mer bærekraftig og betydningsfullt for mottakeren. I stedet for å gi en gjenstand skaper du spenning og minner. Om opplevelsen er noe du og vedkommende skal gjøre sammen er dette også med på å styrke forholdet deres! Eksempler på dette kan være: en reise hvor dere drar på hyttetur, telttur eller interrail, dra på kino, spise ute på restaurant, dra på en piknik, ta en café-date, lage treretters middag hjemme, gå på skøyter eller ski.

 
 

Personlig gavekort

En kreativ og morsom gave er å lage et personlig gavekort til vedkommende. Da kan du klippe og lime og lage et kort med en liste over tjenester de kan sjekke av. Dette kan passe perfekt for en kjæreste eller bestevenn. Eksempler på dette kan være: å ta oppvasken for dem, spandere kino eller middag ute, gå en tur, ha veto på å velge en film dere skal se eller gi en massasje.

Hjemmelaget gave

En hjemmelaget gave får et mye mer personlig preg og viser at du har lagt ned tid og arbeid i gaven til vedkommende, fremfor å kjøpe noe i en butikk hvor du får det ferdig innpakka og alt mulig. J ulen sniker seg på og etter eksamensmaset finner du kanskje deg selv i et kappløp med tiden for å få kjøpt inn julegaver til den 24. desember. Frykt ikke, Tuntréet got your back med sine bærekraftige julegavetips. Vi tok kontakt med Framtiden i våre hender som nylig har startet opp lokallag på Ås og fikk tips av dem også. I dagens konsumeristiske gavekjør er det ofte lettest å kjøpe en upersonlig masseprodusert gave som kan tære på studentbudsjettet, men ønsker du noe mer unikt, rimeligere og ikke minst bærekraftig har vi gavetipsene for deg! Eksempler på dette kan være: håndarbeid som å strikke, hekle, brodere eller makramere en gave. Det finnes ikke grenser for hva du kan lage med et garnnøste. En god og varm genser, en cardigan, miniskjerf til halsen som har blitt trendy i det siste, flaskeholder til for eksempel vin, et handlenett, en planteholder å henge i vinduet, bordbrikker eller en balaklava. Mange har også en del restegarn liggende som de ønsker å gi bort eller selge billig på finn. Du kan alltids ta kontakt med din lokal strikke-entusiast eller bestemor og spørre om de har noen nøster til overs.

Om du ikke er typen til å fikle med tråd har vi også tipsene til deg! Du kan for eksempel dra ut i Vollskogen og samle tykke eller tynne greiner, disse kan brukes til å lage en rekke kule julegaver. Hva med å flette det til en krans eller kurv. Eller bruke litt tykkere greiner til å lage en rustikk bokhylle, knagger til å henge opp jakker eller surr en lyslenke rundt for å få en kul lampe.

Hjemmelaget mat

Å gi bort noe digg du har laget fra bunnen av viser både omtanke og kan være en koselig juleaktivitet for deg eller kollektivet ditt. Da er det viktig å ha holdbarhet i bakhodet. Eksempler på dette kan være: Hjemmelaget pesto, ristede mandler og hjemmelaget hasselnøtt-sjokoladepålegg (aka nugatti) som kan gis på tomme syltetøyglass. Du kan også bake julekaker som havreflarn, kokosmakroner og pepperkaker.

En brukt gave

Ingenting er mer bærekraftig enn å gi en brukt ting et nytt liv som gave. Hvis det er en spesifikk ting du ønsker å gi kan du sjekke om du finner det brukt på enten en bruktbutikk, Finn eller Tise. Ofte får du det til en mye rimeligere pris! Du kan også ta turen nedenom free store på Pentagon I og finne brukte klær helt gratis! Har du en kjedelig bukse eller genser kan du brodere på den og få et helt nytt, unikt plagg. Kanskje du i fjor jul fikk en gave du har fra før eller ikke trenger, gi den videre til noen du tror trenger den denne julen!

Forbruksvarer

Varer som er kjipe å kjøpe selv, men som ikke trenger å være kjipe gaver av den grunn! Eksempler på dette kan være: alkoholholdig drikke, hva med en flaske god vin eller musserende til nyttårsfeiringa, kaffe, en god teblanding, tannkrem, tannbørste, en god olivenolje eller balsamico til å ha i salater, nøtter og frø, urter og krydder, leppomade og håndkrem, velduftende såpestykker, varme ullsokker og votter.