Ans.Red.

Nico & Vinz På samfunnet

Ans.Red.
Nico & Vinz På samfunnet

Nico & Vinz På samfunnet

Journalist: Henrik Bakken

Fotograf: Malene Tangen


 
 

Den 3. februar gjestet Nico & Vinz Aud.Max., og Tuntréet var til stede og fikk et innholdsrikt intervju med duoen før konserten.

Vi møtte Nico & Vinz etter unnagjort lydprøve, og satte oss ned i Rosehagen for et intervju. Duoen, som består av Kahouly Nicolay Sereba og Vincent Dery, var imøtekommende og oppførte seg absolutt ikke som noen divaer. Det var flere ting å spørre om da Nico & Vinz skulle entre Samfunnets scene: hvor har de vært siden 2014? Hvordan jobber de sammen? Og selvfølgelig, synes de det er irriterende at de fleste kun forbinder dem med gigahiten ‘Am I Wrong’?

Osloguttene fra Holmlia og Lambertseter har arbeidet sammen i mange år, og selv om mange ikke skulle tro det, har de faktisk vært aktive hele tiden og produsert musikk jevnt og trutt. Men guttene møttes ikke først og fremst som venner, det var gjennom musikken de fant sammen, og i starten var forholdet deres først og fremst profesjonelt. Det som ble essensielt for samarbeidet deres var en felles musikkdrøm. En drøm om verden.

Mange av dagens Ås-studenter gikk kanskje på barne- eller ungdomsskolen da Nico & Vinz slo gjennom med singelen ‘Am I Wrong’ i 2013, da under artistnavnet Envy. Det var her guttene fikk en bekreftelse på at drømmen de hadde sammen var nådd, for de var virkelig store på dette tidspunktet. De gjestet blant annet ‘The Ellen Show’, spilte på scenen sammen med Taylor Swift på Nobelkonserten, turnerte som oppvarmere til Bruno Mars og har til og med spilt for Obama. Dette er bare noe av det de opplevde da de toppet listene, for ikke å glemme at de også spilte i Festsalen under miniUKA i 2014. Duoen har en litt interessant suksesshistorie, ettersom de har vendt seg til å både spille med storheter som Taylor Swift, men også det å reise rundt å spille for studenter på studentsamfunn. Vincent forteller at ‘folk er folk’, og utdyper at det ikke handler om hvor mange det er i ‘crowden’, men hva de kan gi publikum uavhengig av størrelsen på scenen. Det plager dem heller ikke at de fleste forbinder dem som en ‘one hit wonder’ med ‘Am I Wrong’, og de setter pris på at folk husker dem og i hvert fall forbinder dem med noe.

De fleste husker jo storhetstiden fra nesten ti år tilbake, og mange lurer kanskje på hvor de har vært? Når man snakker med dem, får man raskt en idé om hvor. De er litt språkforvirrede og blander norske og engelske fraser om hverandre, ‘you know’, noe som er forståelig ettersom de har bodd og arbeidet i USA i flere år. Der har de arbeidet i studio, produsert musikk og utviklet seg musikalsk.

Det var etter storhetstiden de også fikk satt forholdet på prøve, det var jo musikken som hadde brakt dem sammen og ikke et vennskap. I dag forteller de at de rett og slett bare har blitt mye bedre på å samarbeide, fordi de skjønte at de ville noe mer sammen. I dag henger de også sammen privat, og særlig etter at de begge har blitt foreldre.

De er kjent for en unik sound med elementer fra ulike kulturer, men de har også oppigjennom blitt kritisert for å ha banale og enkle tekster. Guttene er helt ærlige på at de skriver om det som opptar dem og det de opplever. Det kan være basert på chatting dem imellom om små ting i livet, men det kan også være større ting. For eksempel har låta ‘Peace’, skrevet i lys av hendelsen med George Floyd og presidentvalget i 2020, fått relevans i flere nye saker, som krigen i Ukraina og Gaza. Musikken bærer preg av å være inspirert av flere sjangre og kulturer, og de svarer bekreftende på spørsmålet om foreldrenes bakgrunn fra henholdsvis Elfenbenskysten og Ghana har påvirket dem. De trekker også frem flere inspirasjonskilder, blant andre Michael Jackson, Bob Marley, Madcon, Karpe og Bjørn Eidsvaag.

Konserten bydde på akkurat det man kunne forvente seg av katalog deres. Den ga det folk kom dit for, klassikere som ‘Am I wrong’ og ‘That’s How You Know’, men de ga også overraskelsesmomenter, som et cover av Admiral P og en smakebit av ny musikk som vil bli gitt ut i løpet av året. Og selvfølgelig avslutta de det hele med ‘Am I Wrong’, for andre gang. Selv om det ikke var utsolgt, var det likevel god stemning å se i Aud.Max. denne kvelden.